ibis Styles Rotterdam Ahoy

Rotterdam

Project details

Hotelkamers:250

Architecten:De Architekten Cie. - Mulderblauw Architecten - Forum Concept & Design

Locatie:Rotterdam

Status:In aanbouw

INTRODUCTIE

Hart van Zuid

De grootschalige kwaliteitsverbetering van ‘Hart van Zuid’ in Rotterdam heeft zich in hoog tempo voltrokken. Een belangrijke impuls voor het gebied is de vernieuwing van het Ahoyplein. Recent zijn het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) en de muziek- en theaterzaal RTM stage in gebruik genomen waardoor Rotterdam Ahoy nu jaarlijks ca. 3 miljoen bezoekers mag verwelkomen. Daarnaast komen er ook nieuwe functies rondom het vernieuwde Ahoyplein, zoals een bioscoop, hotel, restaurant en een wellnesscentrum. Dit internationale zaken- en uitgaansgebied zal de dynamiek van Rotterdam Zuid sterk vergroten. De ontwikkeling van het ibis Styles Rotterdam Ahoy hotel is samen met de Pathé bioscoop en parkeergarage een opzichzelfstaand project binnen een grootstedelijke gebiedsontwikkeling. Dit project omvat de laatste fase van deze gebiedsontwikkeling en zal het visitekaartje worden van het entreegebied van Rotterdam Ahoy.

AHOY ROTTERDAM

Teamwork

Een van de drijvende krachten achter de hotelontwikkeling is Rotterdam Ahoy. Al bijna vijftig jaar is Rotterdam Ahoy hét podium voor live communicatie, business en entertainment. Rotterdam Ahoy is een begrip in Nederland en is diep verweven met de stad Rotterdam. Het is een langgekoesterde wens van Rotterdam Ahoy om zowel zakelijke als recreatieve gasten te verwelkomen en een onvergetelijke ervaring te kunnen bieden in het naastgelegen hotel.

Het realiseren van een hotel naast Rotterdam Ahoy, terwijl ze meerdere events per dag organiseren, heeft daarentegen ook de nodige uitdagingen met zich meegebracht tijdens de bouw. Stel je voor, Roger Federer serveert een matchpoint tijdens het ATP World Tennis Toernooi en plotseling begint de grond te trillen door de bouwwerkzaamheden. Het team heeft deze situaties weten te voorkomen door alle verkeersstromen perfect op elkaar af te stemmen.  Dit gebeurde met gedetailleerde schema’s, compleet aangepast op de evenementenkalender van Rotterdam Ahoy. Het is dan ook mede dankzij de prettige samenwerking met Rotterdam Ahoy dat de realisatie zo goed is verlopen.

CONCEPT

Enchanted oasis

Elk hotel van Ibis Styles kenmerkt zich door een hoogwaardig en speels design, geïnspireerd op een uniek thema, wat dient als rode draad in elke ruimte. De creatieve kracht achter dit concept is het gespecialiseerde architectenbureau Mulderblauw. Zij zijn met hun internationale ervaring en solide reputatie, verantwoordelijk voor de visualisatie van het thema in alle interieur gerelateerde ontwerpen van het hotel. Het gekozen thema is ‘Enchanted Oasis’, dit staat voor:

“Een romantisch droomlandschap, op een kruispunt van weelderigheid, surrealisme en verwondering’’. Ibis Styles Rotterdam is een wereld vol ontdekkingen, waar een leuk avontuur op uw wacht.

‘’Eindeloze diepe kleurtinten, betoverende rijke
patronen en florale explosies komen samen
in deze wereld van mogelijkheden’’

Hoge (architectonische)
kwaliteit

Foruminvest stelt aan ieder project een aantal belangrijke vereisten. Een project moet zich bijvoorbeeld altijd onderscheiden door hoge (architecturale) kwaliteit en gebruikswaarden. Mede daarom is voor het ontwerp van de gevel gekozen voor ‘Architekten De Cie’, onder leiding van Pi de Bruijn en Wessel Vreugdenhill.

De gevel van het hotel is een gelaagd ontwerp. De eerste laag in het ontwerp is een raster van horizontale banden ter hoogte van de verdiepingen, met daartussen verticale staanders. De kleuren passen goed in het palet van de omliggende gebouwen, en creëren zo een onlosmakelijk verband met Rotterdam Ahoy.

De tweede laag is een interpretatie van grote, bijna vierkante ramen in combinatie met gevouwen metalen platen in twee kleuren. De grote ramen brengen daglicht tot diep in de hotelkamers en geven de kamers een panoramisch uitzicht over het park, Rotterdam Ahoy en de stad Rotterdam.

De derde ontwerplaag is een diagonale gordel van vierkantvormige reflecterende elementen met de reikwijdte van een verdieping. Door de positionering weerspiegelen de effecten het park en de lucht. Het uitzicht vanuit de kamer krijgt hierdoor een extra dimensie, en gaat op in de omgeving.

DUURZAAMHEID

Een duurzaam hotel:
50% beter dan de wettelijke EPC-eis!

Conform het Lente-akkoord ‘Energiebesparing in de nieuwbouw’ wordt het hotel gerealiseerd met een energieprestatie coëfficiënt (EPC) die ten minste 50% scherper is ten opzichte van de vigerende EPC-waarde. Dit hebben we onder meer weten te bereiken door hoge isolatiewaarden voor de vloeren, daken en gevels en een lage U-waarde (warmte coëfficiënt) voor de beglazing. Hierdoor blijft de warmte maximaal behouden in het gebouw. Een belangrijk aspect is dat voor de verwarming en ook voor warm tapwater gebruik gemaakt wordt van het stadsverwarmingsnet van Rotterdam. De restwarmte van de Rotterdamse industrie, die anders verloren zou gaan, wordt nu optimaal gebruikt. Ventilatie vindt plaats gebaseerd op CO2 sturing met warmte terugwinning, er wordt dus alleen geventileerd als dit echt noodzakelijk is. Naast dat alles, ligt uiteraard het gehele dakoppervlak én de technische ruimte ook nog vol met PV-panelen.

Ten slotte wordt er gebruik gemaakt van zoveel mogelijk geprefabriceerde beton elementen (zoals vloeren, wanden en gevelelementen). De fabricage van prefab beton elementen in een fabriek is kwalitatief beter, efficiënter (minder verspilling) en veiliger dan productie op de bouwplaats. Het productie proces in een betonfabriek is gestandaardiseerd en de omstandigheden zijn daar optimaal. Daarnaast wordt het aantal verkeersbewegingen van en naar de bouwplaats, met de bijbehorende uitstoot, drastisch beperkt.

Uiteraard ligt het gehele dakoppervlak én de technische ruimte vol met PV-panelen

UITDAGING

Vastberadenheid

Op 24 december 2019, één dag voordat de feestdagen begonnen, heeft ons team op de valreep de ontwikkeling naast Rotterdam Ahoy weten veilig te stellen. De grond werd aangekocht en alle procedures waren succesvol afgerond. Daarnaast hadden we een kundig en ervaren projectteam samengesteld om deze hotelontwikkeling tot een groot succes te maken.

Geen vuiltje aan de lucht. Echter toen ging plotseling en compleet onverwacht de hele wereld op slot als gevolg van de Covid-19 pandemie. Alles werd geannuleerd: geen evenementen, geen toerisme, geen overnachtingen, helemaal niets. Samen met alle stakeholders van de hotelontwikkeling staken we figuurlijk de koppen bij elkaar, om dit als team te doorstaan. Om die reden zijn we dan ook buitengewoon trots dat we met elkaar dit mooie hotel hebben kunnen realiseren.